Kategorier
HPC Interactive HPC Research Supercomputing UCloud

DeiC Interactive HPC revolutionerer tværfaglig forskning med brugervenlig adgang til supercomputing 

Med 10.000 brugere har DeiC Interactive HPC cementeret sin position som en af Europas mest populære HPC-faciliteter, takket være en hidtil uset demokratisering af adgangen til avancerede computerressourcer. Disse ressourcer, som tidligere var forbeholdt specialiserede forskningsområder og teknisk kyndige specialister, er nu tilgængelige for enhver forsker med et dataset og en vision.  

Gennem en nyudviklet, enkel og grafisk brugergrænseflade gør DeiC Interactive HPC, også kendt som UCloud, det nemmere end nogensinde før at få interaktiv adgang til supercomputing. Denne tilgang reducerer de tekniske barrierer og forbedrer samtidig mulighederne for forskningssamarbejde ved at tilbyde delte, lettilgængelige virtuelle miljøer. Således understøtter DeiC Interactive HPC dynamisk og tværfaglig forskning, som accelererer forskningsprocesser og fremmer innovation inden for alt fra bioinformatik til digital humaniora. 

Demokratisering af adgang til HPC 

Tendensen til mere interaktiv brug af teknologi, herunder HPC, afspejler bestræbelser på at gøre STEM-området mere inkluderende og tilgængeligt, hvilket igen afspejler en bredere samfundsmæssig forandring og udvikling i retning af diversitet og inklusion i teknologi og videnskab. DeiC Interactive HPC’s brugervenlige tilgang har tiltrukket et bredt spektrum af brugere, herunder brugere fra stort set alle Danmarks universiteter samt personer med forskellige niveauer af teknisk ekspertise – ikke mindst mange studerende. 

“Vi er stolte over at fremhæve den voksende diversitet blandt brugerne af DeiC Interactive HPC, en udvikling der yderligere adskiller DeiC Interactive HPC fra de traditionelle HPC-systemer. Vi ser en kontinuerlig vækst i andelen af brugere og kan netop nu fejre, at vi har rundet 10.000 brugere fordelt på et meget bredt spektrum af forskningsdiscipliner, hvilket er imponerende i HPC-regi. Af disse brugere er 50% studerende, hvilket vidner om DeiC Interactive HPC’s succes med at tiltrække nye brugere og fungere som en brobygger til de større europæiske HPC-faciliteter,” udtaler professor Kristoffer Nielbo, der repræsenterer Aarhus Universitet i DeiC Interactive HPC-Konsortiet. 

Ved at forenkle brugernes adgang til supercomputere demokratiserer DeiC Interactive HPC adgangen til kraftfulde databehandlingsressourcer, hvilket gør det muligt for et større udvalg af forskere og akademikere at skabe innovativ forskning uden den stejle læringskurve, der traditionelt er forbundet med HPC. Denne inklusivitet fremmer ikke kun videnskabeligt samarbejde og kreativitet, men beriger også HPC-fællesskabet med en mangfoldighed af perspektiver og ideer.  

“Vi arbejder kontinuerligt på at forbedre DeiC Interactive HPC, og vi gør det med en demokratisk tilgang, hvor vi anvender brugerfeedback til at sikre, at vores fokus er rette sted. Det afspejler sig også i vores nye opdatering – UCloud version 2- der har til formål at øge effektiviteten og forbedre brugeroplevelsen for forskerne. Det er en del af vores DNA som interaktiv HPC-facilitet, at vi hele tiden har brugeren for øje og udvikler apps og brugergrænseflade efter brugernes behov. Derfor opfordrer vi også vores brugere til at række ud til os med deres ønsker og ideer,” udtaler professor Claudio Pica, der repræsenterer Syddansk Universitet i DeiC Interactive HPC-Konsortiet. 

Pæredansk og topsikret system 

Til trods for sit internationalt klingende navn, UCloud, er DeiC Interactive HPC en del af det danske HPC-landskab, som er finansieret af de danske universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet, og et øget fokus på udvikling af en ny generation af særdeles brugervenlige applikationer, betyder at forskere og andet universitetspersonale allerede nu kan bruge intuitive applikationer til transskription af følsomme data via DeiC Interactive HPC. 

„DeiC Interactive HPC har allerede udviklet applikationer baseret på den samme transskriptionsteknologi, som man finder online, og gjort dem tilgængelige i et sikret miljø gennem UCloud-platformen. Disse transskriptionsapplikationer er blot begyndelsen på en serie af målrettede sikre applikationer, der ikke kræver forudgående erfaring, og vi er som altid åbne for brugernes input og ideer, som opstår af deres unikke behov, men som ofte viser sig, at være til gavn for mange,‟ udtaler digitaliseringschef Lars Sørensen, der repræsenterer Aalborg Universitet og CLAAUDIA i DeiC Interactive HPC-konsortiet. 

Ved at gøre avanceret databehandling mere tilgængelig for forskere fra forskellige discipliner, hjælper DeiC Interactive HPC med at nedbryde de tekniske barrierer, der tidligere har begrænset adgangen til disse ressourcer. Med en stigende andel af studerende og nye brugere fra varierede baggrunde kombineret med kontinuerligt engagement i brugercentreret innovation, understøtter DeiC Interactive HPC ikke blot det akademiske samfund men spiller også en vigtig rolle i at fremme et mere inklusivt og produktivt forskningsmiljø. 


For yderligere information og grafikker i høj opløsning, kontakt: 
Kristoffer Nielbo, Center for Humanities Computing, Aarhus University, 26832608 kln@cas.au.dk

UCloud tilbyder adgang til både avancerede værktøjer som kvantesimuleringsapps og H100 GPU’er såvel som applikationer rettet mod dataanalyse og visualisering. 

Inden for dataanalyse er Python og Jupyter-notebooks især fremtrædende, da de imødekommer de interaktive, ad hoc og datacentriske arbejdsprocesser, der er almindelige i feltet. Disse værktøjer er højt værdsat for deres brugervenlighed i håndtering af hurtigt skiftende softwaremiljøer og tilbyder rige brugergrænseflader, hvilket er en betydelig fordel sammenlignet med traditionelle HPC-opsætninger, som kan være mere komplekse eller mindre fleksible. 

Derudover forbedrer integrationen af værktøjer som Conda til styring af softwarepakker, Jupyter-notebooks, Rstudio, Coder og Dask til parallel computing væsentligt brugbarheden af HPC-ressourcer til interaktive og on-demand databehandlingsbehov. Disse værktøjer hjælper med at overbygge kløften mellem komplekse HPC-systemers hardware og de brugervenlige softwaremiljøer, som dataforskere har brug for. 

About DeiC Interactive HPC

Use Cases and News

News About the New UI

DeiC Interactive HPC (UCloud) er et vellykket samarbejde mellem tre universiteter: SDU, AU og AAU.

Aalborg Universitet, CLAAUDIA, repræsenteret af Lars Sørensen

SDU, eScience Center, repræsenteret af professor Claudio Pica

Aarhus Universitet, Center for Humanities Computing, repræsenteret af professor Kristoffer Nielbo