Kategorier
DeiC HPC Interactive HPC Supercomputing UCloud

DeiC Interactive HPC har nu 15.000 brugere

DeiC Interactive HPC-konsortiet er glade for at kunne meddele, at tjenesten, som drives af UCloud-softwaren, har nået en ny vigtig milepæl: 15.000 brugere. Det er et tydeligt tegn på den voksende interesse for tjenesten og dens vigtige rolle i at gøre digital forskning mere tilgængelig gennem brugervenlig supercomputing.

Siden starten har DeiC Interactive HPC haft fokus på at give forskere nem adgang til højtydende beregningsressourcer (HPC). Den intuitive brugerflade og de mange funktioner har ændret måden, forskere arbejder med komplekse beregninger på – og gjort HPC relevant for langt flere.

Tjenestens succes skyldes det stærke samarbejde i konsortiet bag. Sammen har vi skabt en platform, hvor forskere fra mange forskellige fagområder kan udnytte den nyeste teknologi til at fremme innovation og nye opdagelser.

Mens DeiC Interactive HPC og UCloud fortsætter med at vokse, er vi fortsat dedikerede til at udvikle tjenesten og nå endnu bredere ud. Målet er at give endnu flere forskere de rette værktøjer til at tage fat på nogle af de største videnskabelige udfordringer i vores tid.

Kategorier
Forskning HPC Interactive HPC UCloud Use case

DeiC Interactive HPC er uundværlig i udviklingen af danske AI-sprogmodeller

DeiC Interactive HPC – UCloud spiller en central rolle i projektet Danish Foundation Models (DFM), som er en del af regeringens strategiske satsning for kunstig intelligens.

Danish Foundation Models (DFM) støttes af Digitaliseringsministeriet som led i regeringens strategiske indsats for kunstig intelligens, der skal sikre, at vi i Danmark har adgang til avancerede og specialtilpassede sprogmodeller, der kan anvendes i en række sektorer, herunder sundhed, offentlig forvaltning, uddannelse og det private erhvervsliv.

Et fælles digitalt miljø

DFM-projektet forener danske universiteter, forskningsinstitutioner og erhvervspartnere i en fælles indsats for at sætte nye standarder for etisk ansvarlige og inkluderende AI-sprogteknologier.

Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet. DeiC Interactive HPC – UCloud spiller en helt central rolle i projektet ved at bidrage med høj datasikkerhed, skalerbar regnekraft og ikke mindst en lettilgængelig, sikker og national cloud-platform til samarbejde mellem projektets partnere.

‟ UCloud danner basis for et vigtigt skridt i forskningsdigitaliseringen, fordi platformen både giver nem adgang til regnekraft, som gør skalerbar dataanalyse og modellering enklere, og den udgør et sikkert miljø til håndtering af følsomme data. Platformen gør det også nemt at samarbejde på tværs af institutioner og giver os mulighed for at styre dataadgang efter behov. Det er særligt relevant for DFM-projektet, hvor der er mange partnere, der deltager på forskellige niveauer af projektet.”
Postdoc Kenneth Enevoldsen

Datasikkerhed og regnekraft

Fordi AI-modeller ofte trænes på følsomme data, er det afgørende, at databehandlingen overholder både GDPR og danske sikkerhedsstandarder. UCloud er ISO27001-certificeret og udviklet specifikt til at leve op til både danske og EU-krav for sikker databehandling.

“I DFM-projektet håndterer vi meget store mængder af data fra forskelligartede kilder – inklusive følsomme data, som modellerne skal trænes på, og det stiller store krav til datasikkerheden. Derfor er UCloud et vigtigt værktøj i projektet – netop på grund af den høje datasikkerhed og adgangen til skalerbar regnekraft.”
Postdoc Kenneth Enevoldsen

Selvom DFM også anvender nogle af de europæiske supercomputere som LUMI i Finland og Leonardo i Italien, er projektets daglige drift stærkt afhængig af UCloud. Udover at være et trinbræt til højtydende beregninger, fungerer UCloud også som en sikker og brugervenlig platform med et bredt udvalg af lettilgængelige applikationer, der er afgørende for den daglige forskning, samarbejde, databehandling og innovation på tværs af projektets brede faglige spændvidde.

Kritisk infrastruktur for dansk AI-udvikling

DFM’s ledende forskere, Kristoffer Nielbo og Peter Schneider-Kamp, fremhæver, at DeiC Interactive HPC – UClouds robuste digitale forskningsmiljø udgør kritisk infrastruktur for forskningen. Det effektiviserer arbejdsgange, styrker samarbejdet og fremskynder udviklingen af både sprog- og AI-teknologier.

“Uden UCloud ville DFM-projektet selv være nødt til at etablere denne type digital infrastruktur fra bunden med store tidsmæssige og økonomiske omkostninger til følge. Platformens rolle i DFM-projektet viser tydeligt, hvordan robuste og samarbejdsorienterede digitale forskningsmiljøer er fundamentale for Danmarks AI-strategier.”

Danish Foundation Models (DFM) er et samarbejdsprojekt mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Alexandra Instituttet.

Projektet er støttet af Digitaliseringsministeriet med en bevilling på 30,7 millioner kroner og har til formål at udvikle avancerede sprogmodeller med åben adgang og gennemsigtige udviklingsprocesser.

Sprogmodellerne er særligt tilpasset dansk og andre skandinaviske sprog og kulturer og skal kunne anvendes i en bred vifte af sektorer, herunder sundhed, offentlig forvaltning, uddannelse og det private erhvervsliv.

DFM skal etablere en ny standard for etisk ansvarlig, inkluderende og gennemsigtig AI-sprogteknologi til gavn for både det danske samfund og forskningsverdenen.

Læs mere: Danish Foundation Models, Ministry of Digital Affairs press release

Af Jasper Riis-Hansen and Line Ejby Sørensen, Center for Humanities Computing (CHC), Aarhus Universitet

Kategorier
HPC Interactive HPC Research Supercomputing UCloud

DeiC Interactive HPC revolutionerer tværfaglig forskning med brugervenlig adgang til supercomputing 

Med 10.000 brugere har DeiC Interactive HPC cementeret sin position som en af Europas mest populære HPC-faciliteter, takket være en hidtil uset demokratisering af adgangen til avancerede computerressourcer. Disse ressourcer, som tidligere var forbeholdt specialiserede forskningsområder og teknisk kyndige specialister, er nu tilgængelige for enhver forsker med et dataset og en vision.  

Gennem en nyudviklet, enkel og grafisk brugergrænseflade gør DeiC Interactive HPC, også kendt som UCloud, det nemmere end nogensinde før at få interaktiv adgang til supercomputing. Denne tilgang reducerer de tekniske barrierer og forbedrer samtidig mulighederne for forskningssamarbejde ved at tilbyde delte, lettilgængelige virtuelle miljøer. Således understøtter DeiC Interactive HPC dynamisk og tværfaglig forskning, som accelererer forskningsprocesser og fremmer innovation inden for alt fra bioinformatik til digital humaniora. 

Demokratisering af adgang til HPC 

Tendensen til mere interaktiv brug af teknologi, herunder HPC, afspejler bestræbelser på at gøre STEM-området mere inkluderende og tilgængeligt, hvilket igen afspejler en bredere samfundsmæssig forandring og udvikling i retning af diversitet og inklusion i teknologi og videnskab. DeiC Interactive HPC’s brugervenlige tilgang har tiltrukket et bredt spektrum af brugere, herunder brugere fra stort set alle Danmarks universiteter samt personer med forskellige niveauer af teknisk ekspertise – ikke mindst mange studerende. 

“Vi er stolte over at fremhæve den voksende diversitet blandt brugerne af DeiC Interactive HPC, en udvikling der yderligere adskiller DeiC Interactive HPC fra de traditionelle HPC-systemer. Vi ser en kontinuerlig vækst i andelen af brugere og kan netop nu fejre, at vi har rundet 10.000 brugere fordelt på et meget bredt spektrum af forskningsdiscipliner, hvilket er imponerende i HPC-regi. Af disse brugere er 50% studerende, hvilket vidner om DeiC Interactive HPC’s succes med at tiltrække nye brugere og fungere som en brobygger til de større europæiske HPC-faciliteter,” udtaler professor Kristoffer Nielbo, der repræsenterer Aarhus Universitet i DeiC Interactive HPC-Konsortiet. 

Ved at forenkle brugernes adgang til supercomputere demokratiserer DeiC Interactive HPC adgangen til kraftfulde databehandlingsressourcer, hvilket gør det muligt for et større udvalg af forskere og akademikere at skabe innovativ forskning uden den stejle læringskurve, der traditionelt er forbundet med HPC. Denne inklusivitet fremmer ikke kun videnskabeligt samarbejde og kreativitet, men beriger også HPC-fællesskabet med en mangfoldighed af perspektiver og ideer.  

“Vi arbejder kontinuerligt på at forbedre DeiC Interactive HPC, og vi gør det med en demokratisk tilgang, hvor vi anvender brugerfeedback til at sikre, at vores fokus er rette sted. Det afspejler sig også i vores nye opdatering – UCloud version 2- der har til formål at øge effektiviteten og forbedre brugeroplevelsen for forskerne. Det er en del af vores DNA som interaktiv HPC-facilitet, at vi hele tiden har brugeren for øje og udvikler apps og brugergrænseflade efter brugernes behov. Derfor opfordrer vi også vores brugere til at række ud til os med deres ønsker og ideer,” udtaler professor Claudio Pica, der repræsenterer Syddansk Universitet i DeiC Interactive HPC-Konsortiet. 

Pæredansk og topsikret system 

Til trods for sit internationalt klingende navn, UCloud, er DeiC Interactive HPC en del af det danske HPC-landskab, som er finansieret af de danske universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet, og et øget fokus på udvikling af en ny generation af særdeles brugervenlige applikationer, betyder at forskere og andet universitetspersonale allerede nu kan bruge intuitive applikationer til transskription af følsomme data via DeiC Interactive HPC. 

„DeiC Interactive HPC har allerede udviklet applikationer baseret på den samme transskriptionsteknologi, som man finder online, og gjort dem tilgængelige i et sikret miljø gennem UCloud-platformen. Disse transskriptionsapplikationer er blot begyndelsen på en serie af målrettede sikre applikationer, der ikke kræver forudgående erfaring, og vi er som altid åbne for brugernes input og ideer, som opstår af deres unikke behov, men som ofte viser sig, at være til gavn for mange,‟ udtaler digitaliseringschef Lars Sørensen, der repræsenterer Aalborg Universitet og CLAAUDIA i DeiC Interactive HPC-konsortiet. 

Ved at gøre avanceret databehandling mere tilgængelig for forskere fra forskellige discipliner, hjælper DeiC Interactive HPC med at nedbryde de tekniske barrierer, der tidligere har begrænset adgangen til disse ressourcer. Med en stigende andel af studerende og nye brugere fra varierede baggrunde kombineret med kontinuerligt engagement i brugercentreret innovation, understøtter DeiC Interactive HPC ikke blot det akademiske samfund men spiller også en vigtig rolle i at fremme et mere inklusivt og produktivt forskningsmiljø. 


For yderligere information og grafikker i høj opløsning, kontakt: 
Kristoffer Nielbo, Center for Humanities Computing, Aarhus University, 26832608 kln@cas.au.dk

UCloud tilbyder adgang til både avancerede værktøjer som kvantesimuleringsapps og H100 GPU’er såvel som applikationer rettet mod dataanalyse og visualisering. 

Inden for dataanalyse er Python og Jupyter-notebooks især fremtrædende, da de imødekommer de interaktive, ad hoc og datacentriske arbejdsprocesser, der er almindelige i feltet. Disse værktøjer er højt værdsat for deres brugervenlighed i håndtering af hurtigt skiftende softwaremiljøer og tilbyder rige brugergrænseflader, hvilket er en betydelig fordel sammenlignet med traditionelle HPC-opsætninger, som kan være mere komplekse eller mindre fleksible. 

Derudover forbedrer integrationen af værktøjer som Conda til styring af softwarepakker, Jupyter-notebooks, Rstudio, Coder og Dask til parallel computing væsentligt brugbarheden af HPC-ressourcer til interaktive og on-demand databehandlingsbehov. Disse værktøjer hjælper med at overbygge kløften mellem komplekse HPC-systemers hardware og de brugervenlige softwaremiljøer, som dataforskere har brug for. 

About DeiC Interactive HPC

Use Cases and News

News About the New UI

DeiC Interactive HPC (UCloud) er et vellykket samarbejde mellem tre universiteter: SDU, AU og AAU.

Aalborg Universitet, CLAAUDIA, repræsenteret af Lars Sørensen

SDU, eScience Center, repræsenteret af professor Claudio Pica

Aarhus Universitet, Center for Humanities Computing, repræsenteret af professor Kristoffer Nielbo

Kategorier
Interactive HPC UCloud UCloud status

New UCloud User Interface 

DeiC Interactive HPC is excited to roll out the new User Interface on the UCloud platform, designed to simplify processes and enhance the user experience. The updated interface, serving 10,000 users (and growing), signifies the dedication to delivering an easy-to-use interface that provides researchers with access to advanced interactive computing power, along with comprehensive data analysis and visualisation tools.

The launch of this new user interface marks a significant overhaul. Our team has meticulously redesigned every aspect, from its overall look-and-feel to the functionality of each page. Our primary objective has been to create an enhanced platform for users. We’re excited to see how researchers will benefit from the improved efficiency and usability when engaging with the platform,” says Dan Sebastian Thrane, Special Consultant at the eScience Center, University of Southern Denmark (SDU), and leader of the cloud team, which has been responsible for the development and implementation of the UI update.

Key changes of the new user interface include:

  1. Restructured dashboard layout to prioritize important information.
  2. Redesigned application catalogue with improved discoverability features.
  3. Improved space utilization with keyboard control, infinite scroll and better performance.
  4. File management now includes drag-select, drag-and-drop, and copy-paste for quicker access, along with a location bar for easy navigation.
  5. New two-level sidebar navigation replaces the top navigation bar, making it easier to find and access sub-pages within specific categories.
  6. Streamlined resource allocations integrate sub-projects, simplifying creation and management. The interface has been redesigned for improved organization and efficiency.
  7. Job submission enhancements allow users to switch between different app flavors and receive notifications for job status changes.

The updated interface reflects extensive research and meticulous examination of every aspect of the user interface, with the goal of addressing common pain points and improving both the overall layout and user experience. Designed with a focus on simplicity, efficiency, and consistency, the new interface aims to empower users while maintaining the core workflow on UCloud. This ensures that researchers can seamlessly manage their data and run applications as they normally would. 

All these enhancements mark a significant step forward in optimising the digital infrastructure and is available by May 14th 2024. For further details about the new user-interface, changes to accounting and a brand-new application catalog, visit UCloud.

Files
Kategorier
Interactive HPC Supercomputing UCloud

Adding 16 NVIDIA H100 GPUs to the DeiC Interactive HPC service marks significant milestone in computational research

Denmark has marked a significant milestone in computational research with the addition of 16 NVIDIA H100 GPUs to the DeiC Interactive HPC service, and 16 more are expected by the end of the year. The tender for the acquisition of the GPUs was awarded to Lenovo. This addition signifies a big leap forward for Danish researchers, who can now easily access the new GPUs through UCloud, and positions Denmark at the forefront of AI innovation. We recently had the privilege of talking with Dr. Valerio Rizzo, head of AI & SME at Lenovo’s EMEA (Europe, Middle East and Africa) division, about the AI revolution that is currently taking place and Lenovo’s role in the production of the world’s most powerful hardware for AI. 

Collaboration between Lenovo and NVIDIA

NVIDIA is the company behind the industry-leading graphics processing unit (GPU), H100, currently the most sought-after hardware for AI and used extensively by some of the biggest AI companies in the world, including OpenAI, Microsoft and Google. H100 is generally 2-3 times faster than the previous A100 generation, and an impressive 30 times faster for AI workloads such as large language models (LLM). The recently announced supercomputer, Gefion, by Novo Nordisk Foundation (NNF) and the Export and Investment Fund of Denmark (EIFO) will make use of the same technology. 

In the past, Danish researchers had to either search abroad or pay commercial cloud providers expensive fees to use these powerful machines. However, since January this year the 16 H100 GPUs have been available via the DeiC Interactive HPC service, provided by a consortium of universities consisting of Aarhus University (AU), Aalborg University (AAU) and the University of Southern Denmark (SDU). The H100 GPUs are hosted at the SDU data center and available via the user-friendly platform, UCloud, that powers the DeiC Interactive HPC service…

To read more please go to SDU eScience to read the full story

Kategorier
HPC Interactive HPC Supercomputing Tutorial UCloud UCloud status

No More Waiting for Resources

Streamline your workflow when using DeiC Interactive HPC

Have you ever experienced delays due to high demand for computing resources on UCloud (DeiC Interactive HPC)? The key to faster access and reducing system strain is efficient resource management.

Over-requesting can lead to unnecessary waiting because DeiC Interactive HPC operates by allocating resources to users as the requested resources become available, without the use of priority queues. Consequently, if you select a large machine for a relatively small task, you will need to wait for other tasks requested for these larger but fewer machines to finish, leading to prolonged waiting.

“Users with little or no experience in assessing the amounts of resources needed have a tendency to request more than they actually need.  This causes unnecessary queues and frustration for other users. However, we also see experienced users choosing the large machines simply out of habit instead of starting small, and subsequently migrate to a larger machine only when necessary.”

Jes Elgin, Cloud Engineer at DeiC Interactive HPC

To avoid delays, users need to accurately assess and request only the necessary resources for their task. Starting with conservative estimates can expedite access and improve overall system efficiency.

“Choosing small will always give you a head start as there are more small machines, and you can always upgrade to a large machine if you need it. You don’t have to start over, and you won’t lose any data.”

Jes Elgin, Cloud Engineer at DeiC Interactive HPC

So, choose your machine based on a qualified estimate of resources needed. If unsure start small and seek advice from experienced colleagues or the DeiC Front Office.

For optimal use of interactive HPC and to enhance your research, consult our guide on Interactive HPC Best Practices.

Kategorier
Interactive HPC Supercomputing UCloud

9000 users on DeiC Interactive HPC

DeiC Interactive HPC has achieved another remarkable feat: it now has more than 9000 users! The graph shows the rapid and steady growth of the user base, which has tripled in just two years. More about this new milestone here

Kategorier
Interactive HPC Quantum computing Supercomputing UCloud

DeiC Interactive HPC offers integration of advanced Quantum Computing Applications

Recently two advanced quantum computing applications were deployed on DeiC Interactive HPC: the NVIDIA CUDA Quantum Platform and the NVIDIA cuQuantum Appliance.

These applications show the continuous commitment to offer cutting-edge technologies to the Interactive HPC users.

“With these new applications, DeiC Interactive HPC is at the forefront of bringing quantum computing into practical, real-world use,” says Emiliano Molinaro, leader of research support at the SDU eScience Center. “The platform is now uniquely equipped to support the development of quantum algorithms and simulations, offering unprecedented level of computational power and flexibility.”

We hope that DeiC Interactive HPC’s deployment of these NVIDIA applications will be useful for a wide array of users, from academic researchers to industry professionals, seeking to explore the uncharted territories of quantum computing. It represents not only an enhancement of DeiC Interactive HPC’s offerings but also a significant contribution to the Danish quantum computing ecosystem.

Check out the full story on the SDU eScience website.

Kategorier
Conference DeiC Event HPC Interactive HPC Supercomputing Teaching UCloud

Video use case: DeiC Interactive strengthens teaching in digital methods

Historian Adela Subotkova teaches history students at the University of Aarhus in digital methods. For her, DeiC Interactive has become an essential tool that has significantly facilitated and improved teaching.

Visit deic.dk to view video use case from the 2023 DeiC Conference

Kategorier
DeiC HPC Interactive HPC Supercomputing UCloud UCloud status

Another milestone – 8000 users on DeiC Interactive HPC

Interactive HPC hits another milestone: There are now more than 8000 users! This is an increase of 1000 users during less than 3 months!

The activity on the platform has been sky-high during the past few weeks – possibly amplified by the many researchers who praised the platform and inspired others at the DeiC conference on the 7-8th of November.

Check out the story and read more about why the platform is so succesful at SDU eScience.